Skip to main content

Fördyrar återbruk byggprojekten?

En av invändningarna mot att öka återbruket i byggbranschen är att man tänker att det fördyrar projekten. Är det sant, eller är det ett argument baserat på okunskap?

Vi passade på att ställa frågan till Anna Risell från Stadsbyggnadsförvaltningen i Göteborg stad, som var här i Växjö för att dela med sig av kunskap under en Workshop i CTB-projektet tillsammans med Vöfab.

Göteborg har en högt ställd ambition om att vara ledande i klimatomställningen. I budgeten för år 2024 står det att läsa: ”I ett svårt ekonomiskt läge skall välfärden och klimatomställningen prioriteras”. Att öka återbruket och införa mer cirkulära modeller i byggbranschen är ett av verktygen för att bidra till miljömålet om ett klimatavtryck nära noll år 2030. Göteborg stad är en förbild och har redan drivit ett flertal stora återbruksprojekt, som idag går att utvärdera och dra lärdomar ifrån. Idag vet Göteborg stad att klimatkrav och återbruksprojekt inte fördyrar i jämförelse med andra byggprojekt.

I bilden ovan kunde Anna visa att vid ekonomisk utvärdering av olika byggprojekt, står det klart att det inte fördyrar projekten att ställa klimat och återbrukskrav. Däremot säger Anna att det har varit gynnsamt med en investeringsfond initialt när man startade sitt arbete för ökat återbruk, för att ha budget att ”testa” och för att ”lära”. Målbilden idag för Göteborg stad är att återbruket skall vara kostnadsneutralt, dvs att det inte skall fördyra projekten. Den stora vinsten är förstås minskad klimatpåverkan och mindre uttag av jungfruligt material och mindre avfall. Ett sätt som vi alla måste arbeta på framåt.

 

#CTBprojektet #godahus #linnéuniversitetet #regionkronoberg #ERUFNorthSeaRegion #resurseffektivitet #nätverk #kunskapsdelning #energieffektivt #hållbarhet #nyteknik