Skip to main content

Vad har lyckade återbruksprojekt i byggbranschen gemensamt?

Karin Hallingström, konsult på Sweco, har varit involverad i flera av Göteborgs stads byggprojekt som syftar till att öka återbruket och skapa mer cirkulära modeller. Under en workshop inom CTB-projektet hos Region Kronoberg delade hon med sig av sina kunskaper och värdefulla erfarenheter.

Göteborg stad ligger i framkant när det gäller hållbart byggande och har ambitiösa mål om att leda utvecklingen inom återbruk. Enligt Karin finns sex nyckelfaktorer som är avgörande för framgångsrika återbruksprojekt i större skala:

  1. Tillgång till mellanlagring nära projekten – För att underlätta återbruk är det viktigt att ha möjlighet att lagra material i närheten.
  2. Tydlig ansvarsfördelning – Vem ansvarar för att hålla koll på vad som finns i lagret? En tydlig struktur är avgörande.
  3. Effektiva transporter – Återbrukat material saknar ofta emballage, därför är det viktigt att ha avtal med transportörer som kan hantera detta.
  4. Välfungerande logistiksystem – Att skapa smidiga system för insamling och hantering av återbruksmaterial är centralt.
  5. Platser för sortering och förädling – Det behövs särskilda anläggningar där återbrukbara produkter kan sorteras och förädlas.
  6. Samarbete mellan olika aktörer – En framgångsfaktor är tätt samarbete mellan projekt, materialleverantörer och tillverkare.

Karin lyfte även fram några viktiga aspekter att tänka på vid nybyggnation:

  • Bygg för lång livslängd – Satsa på lösningar som gör byggnader hållbara över tid, med särskilt fokus på ett bra klimatskal.
  • Maximera nyttjandet av befintliga fastigheter – Behöver vi verkligen bygga nytt, eller kan vi använda det vi redan har bättre?
  • Välj klimatsmarta material och metoder – Återbrukade produkter bör prioriteras där det är möjligt.
  • Materialkvalitet är framtidssäkrande – Karin betonade hur materialens kvalitet idag påverkar våra framtida möjligheter till återbruk, och illustrerade detta med en talande bild.


Bilden visar effekten av snabbväxande skog. En jämförelse av årsringar år 1918 mot år 2018.

#CTBprojektet #godahus #linnéuniversitetet #regionkronoberg #ERUFNorthSeaRegion #resurseffektivitet #nätverk #kunskapsdelning #energieffektivt #hållbarhet #nyteknik