Skip to main content

Det blev en trevlig och lärorik studieresa till Helsingborg!

Tidigare i veckan var vi på GodaHus på studieresa i Helsingborg tillsammans med ett härligt gäng medlemmar!

Här besökte vi bland annat Helsingborgshem, där Tina Appelqvist och Jenni Wehrmann guidade oss genom stadsutvecklingsprojektet Drottninghög. Ett miljonprogramsområde som med innovativa koncept och cirkulära lösningar blivit mer attraktivt och tryggt att bo i. Alltid roligt att se hur god samhällsplanering och arkitektur gör stor skillnad för människor i vardagen!

Under resan fick vi också träffa Helsingborgs Stad. Här berättade klimatstrateg Alfred Nerhagen bland annat om stadens mål för att minska sina utsläpp av koldioxid och hur man kan arbeta för att nå dessa mål. Vi fick också träffa eldsjälen och projektledaren Anna Olsson som med sitt projekt förskolan Villa Canzonetta, visat på stor handlingskraft i vad som är möjligt med återbruk.

Återbruk visade sig inte heller bara handla om ett materialet som sådant. Genom Annas barnbok kopplat till byggnationen var de återbrukade tegelstenarna numera kändisar hos förskolebarnen och barn från andra förskolor kom hit för att få Thea Tegelsten och hennes vänner. Häftigt tyckte vi!

Senare under eftermiddagen tog vi oss vidare till den nya stadsdelen Oceanhamnen och pratade energifrågor. Vi besökte RecoLab där Amanda Haux guidade oss i det innovativa systemet ”tre rör ut”, där återvinning av såväl grå- och svartvatten som matavfall, återvinns i ett världsunikt avloppssystem. Här inspirerades vi till nya lösningar och sätt att tänka och vi såg potential till att systemet skulle kunna implementeras i fler bostadsområden.

Vi på GodaHus vill rikta ett stort tack till alla som deltog under dessa inspirerande och lärorika dagar!

#studiebesök #Helsingborg #godahus #resurseffektivitet #nätverk #kunskapsdelning  #energieffektivt  #hållbarhet #cirkuläraflöden #tech