Skip to main content

Vi är 3,4 procent bra och har 96,6 procent möjlighet att bli bättre!

”Tänk vilken möjlighet till förbättring, hela 96,6 procent potential att bli bättre på att cirkulera material!”

Med den positiva vinkeln inledde Viktoria Björk och Anders Lundgren, från GodaHus, workshoparna med Vöfab och Region Kronoberg, som en del av CTB-projektet (Circular Trust Building).

Bild: Anders Lundgren och Viktoria Björk från GodaHus.

I Sverige är vi idag dåliga på att cirkulera material. Vår ekonomi är linjär till 96,6 procent. Endast 3,4 procent är cirkulär. Det visar ”The GAP Report” som är en djupanalys av hur vi konsumerar material. Det ska jämföras med det globala genomsnittet på 8,6 procent och till exempel 24,5 procent
i Nederländerna.

Sverige ses ofta som ett föregångsland, men när det kommer till övergången till en mer cirkulär ekonomi finns det mycket att lära från andra länder.

För att stödja byggbranschens övergång till mer cirkulära modeller pågår just nu CTB-projektet (Circular Trust Buildning). Workshoparna hos Region Kronoberg och Vöfab fungerade som ett startskott med respektive organisation, för kommande pilotprojekt för ökat återbruk.

Engagemanget för att komma igång med återbruk i större skala var tydligt hos båda organisationerna. Det konstaterades att en hel del görs redan idag, men många gånger utifrån engagerade medarbetares egna initiativ, kunskap och nätverk. För att ge förutsättningar för ett storskaligt återbruk lades i workshopen tid på att identifiera respektive organisations styrkor, svagheter, utmaningar och möjligheter, som en grund till fortsatt arbete.

Med sådant stort engagemang i respektive organisation, finns alla förutsättningar till ett gott resultat baserat på mer cirkulära modeller och ökat återbruk.

Bild: Från Worskhop för att få fart på återbruk i stor skala hos Vöfab.

#CTBprojektet #godahus #linnéuniversitetet #regionkronoberg #ERUFNorthSeaRegion #resurseffektivitet #nätverk #kunskapsdelning #energieffektivt #hållbarhet #nyteknik